Mahkeme, Adalet Bakanlığı mülakatlarını hukuksuz buldu: Mülakat mağdurları ikinci kez elendi
Mahkeme, Adalet Bakanlığının mülakat uygulamasını hukuka aykırı buldu. 65 davada Bakanlık aleyhine karar çıktı. Ancak mülakat hakkı kazanan tüm adaylar ikinci turda da elendi.

Fotoğraf: Daniel_B_photos/Pixabay
Mülakat mağduru hâkim adayları ve Adalet Bakanlığı personelinin açtığı davalarda mahkemeler, Bakanlık uygulamalarının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme kararında, "Adayların mülakatta verdikleri yanıtlar kayıt altına alınmadı, düşük puanların gerekçesi açıklanmadı. Mülakatlar, Anayasa'nın 125. ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesine aykırı biçimde yapıldı" denildi.
T24'ten Ceren Bala Teke'nin haberine göre, ancak mahkeme kararlarının ardından yeniden mülakata giren adayların tamamı, ikinci kez de elendi. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, "AKP hukuku galip geldi. Mahkeme kararlarıyla mülakata girme hakkı kazanan personelin tamamı tekrar elendi" diyerek duruma tepki gösterdi.
Mülakat sistemi mahkemelik oldu
Ocak-Mart 2024 döneminde yapılan Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı mülakatları, personel tarafından yargıya taşındı. Mahkemeler, mülakat sisteminin objektif kriterlere dayanmadığını ve hukuka aykırı olduğunu tespit etti.
Benzer şekilde, hâkimlik ve savcılık mülakatlarında da çok sayıda yüksek puanlı adayın elenmesi dikkat çekti.
Öztürkmen: Kendi personeline bile adalet dağıtamıyor
CHP’li Öztürkmen, mahkeme kararları ve yaşanan mağduriyetlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Adalet Bakanlığı, bırakın vatandaşa adalet dağıtmayı, kendi personeline dahi dağıtamıyor! Mülakatlarda yüksek puan almış personel kıyıma uğradı. Hâkimlik ve savcılık mülakatlarında da benzer bir tablo var. En az 50 mülakat mağdurunun sınav belgeleri elimizde.”
“İl birincisi başarısız sayıldı, son sıradaki müdür yapıldı”
Öztürkmen, bazı çarpıcı örnekleri de kamuoyuyla paylaştı:
- Bir ilde yazılı sınavdan 94 puan alan aday elenirken, 70 puan alan kişi atandı.
- 92 puanlı aday yerine, aynı adliyeden 71 puanlı aday yazı işleri müdürü oldu.
- Sivas’ta 51 adaydan yalnızca 5’i yüksek puanla atanabildi; 12 müdür düşük puanlılar arasından seçildi.
- Samsun’da 19 yıllık tecrübeli bir personel, beş kez yazılıda başarı elde etmesine rağmen her defasında mülakatta elendi.
Bakan Tunç: 65 davada Bakanlık aleyhine karar çıktı
Öztürkmen, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un soru önergesine verdiği yanıtı da hatırlattı. Yanıta göre, son bir yılda:
7 dosya hâkim adaylığı mülakatına, 58 dosya görevde yükselme ve unvan değişikliği mülakatına ilişkin olmak üzere toplam 65 davada Adalet Bakanlığı mahkûm edildi.
Mahkemeden açık uyarı: Objektiflik yok
Mahkeme kararlarında şu gerekçeler öne çıktı:
- Sorulara verilen cevaplar kayıt altına alınmadı.
- Düşük puanların gerekçesi belirtilmedi.
- Değerlendirme objektif, ölçülebilir ve denetlenebilir değildi.
- Mülakatlar hukuki denetimden geçmedi.
“Torpili olmayan giremez”
Öztürkmen, ikinci mülakatlarda da tüm adayların elenmesinin tesadüf olmadığını vurgulayarak, torpil sistemine dikkat çekti. AKP’ye veya yandaş sendikalara yakın olmayanların atanmadığını belirtti. Özellikle Türk Büro-Sen Adana Şubesi’nin sınav sonrası yaptığı paylaşımı hatırlattı:
“54 müdürlük kadrosunun 43’ünü sendika üyeleri kazandı. Türk Büro-Sen’li olmak devlet nezdinde ayrıcalıktır.”
“Erdoğan sözünü tutmadı”
CHP’li Öztürkmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesinde verdiği “mülakatı kaldıracağız” sözünü de hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Bırakın kaldırmayı, torpil sistemi katmerlenerek devam ediyor. Yüz binlerce kişi bu haksızlığa uğruyor. Onların sesi olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et